Lead Today
 • Catch Up
 • 30 mei 2024

De impact van Google SGE voor zoekresultaten

De impact van Google SGE voor zoekresultaten

Halverwege mei heeft Google aangekondigd dat de Search Generative Experience (SGE) wereldwijd zal worden uitgerold. De Verenigde Staten was als eerste aan de beurt, maar ook in Europa kunnen we binnenkort SGE in de zoekmachine verwachten. Dit betekent dat Europese gebruikers binnenkort de AI-gegenereerde antwoorden in hun zoekresultaten zullen tegenkomen. Stel je voor dat je zoekt naar “beste restaurants in Rotterdam” en Google meteen een lijst met aanbevelingen en reviews toont, zonder dat je verder hoeft te klikken. Dit is slechts een van de manieren waarop SGE de zoekervaring kan beïnvloeden. De exacte impact op de organische vindbaarheid is nog onzeker, maar in deze blog geven wij onze visie hierop.

 

Wat is SGE en hoe werkt het?
SGE staat voor Search Generative Experience en is een AI-gegenereerd resultaat op basis van de ingevoerde zoekopdracht. Voordat de gebruikelijke zoekresultaten worden getoond, geeft Google nu eerst een antwoord van Gemini, de nieuwe AI-tool. Dit moet zorgen voor relevantere antwoorden en een verbeterde zoekervaring voor gebruikers. SGE kan verschillende typen resultaten tonen, zoals:
 

 • Tekst: Directe antwoorden op vragen.
 • Afbeeldingen: Visuele resultaten die relevant zijn voor de zoekopdracht.
 • Video's: Korte clips die uitleg of informatie bieden over het onderwerp. Bijvoorbeeld, als je zoekt naar “hoe maak je risotto”, krijg je niet alleen een tekstueel antwoord, maar ook afbeeldingen van het gerecht en een video-tutorial.

Bekijk de onderstaande video van Google voor een duidelijke uitleg en concrete voorbeelden van hoe SGE eruitziet:

De impact van SGE op SEO
Wat de exacte impact van SGE op SEO zal zijn, is voor nu nog onduidelijk. De meningen hierover verschillen sterk. Sommige specialisten voorspellen een grote daling in verkeer, terwijl anderen SGE juist als een kans zien. Zeker is dat SGE invloed zal hebben op het aantal klikken vanuit Google naar je website. Google beweert dat het aantal klikken op SGE-resultaten hoger ligt dan op normale organische resultaten, wat kan suggereren dat SGE een positieve invloed kan hebben op het aantal organische bezoekers.

 

Uitdagingen

 • Impact op klikken en inkomsten: SGE zal naar verwachting 82% van de zoekpagina's overnemen, wat kan leiden tot minder klikken en mogelijk lagere inkomsten voor websites. Hierdoor blijft meer verkeer op Google zelf behouden, wat de dynamiek van zoekverkeer aanzienlijk verandert.
 • Nieuwe concurrenten: Met de verschuiving van inhoud naar antwoorden, promoten de nieuwe algoritmen effectief nieuwe spelers in de zoekresultaten. Dit verandert het speelveld en zorgt ervoor dat traditionele topposities mogelijk worden uitgedaagd door nieuwe concurrenten die goed scoren in AI-gegenereerde resultaten.
 • Verschuiving van zoekwoorden naar conversatie: SGE zorgt voor een meer gespreksachtige zoekervaring, vergelijkbaar met chatbots zoals ChatGPT. In plaats van zoekwoorden zoals: “Witte top dames” te typen, kunnen gebruikers nu meer gedetailleerde vragen stellen, zoals: "Ik ga naar een festival en ik ben op zoek naar een witte top voor dames tot € 50,00. Ik ben vooral geïnteresseerd in een witte top met glitters zonder mouwen.”

Kansen

 • Nieuwe doelgroepen bereiken: SGE biedt de mogelijkheid om een breder publiek te bereiken met AI-gegenereerde antwoorden die direct inspelen op de zoekintenties van gebruikers.
 • Merkbekendheid vergroten: Door hoog te scoren in SGE-resultaten, kan je merk sneller herkend en vertrouwd worden door gebruikers.

Voorbereiden op SGE
Hoe kan je je voorbereiden op Google SGE?

 1. Creëer diepgaande en informatieve content
  In het Google SGE-tijdperk wordt diepgaande en informatieve content enorm gewaardeerd. Investeer in goed geschreven, grondig onderzochte artikelen die waarde bieden aan je lezers. Zorg ervoor dat elk stuk content het onderwerp volledig behandelt, inclusief deskundige citaten en verwijzingen naar gezaghebbende bronnen. Zo positioneer je jouw content als betrouwbaar en waardevol.
   
 2. Gebruik van structured data
  Het correct toepassen van structured data is enorm belangrijk. Structured data helpt Google om je pagina's beter te begrijpen en te indexeren. Dit vergroot de kans op opname in carrousels of het verkrijgen van featured snippets, wat aanzienlijk bijdraagt aan de zichtbaarheid en gebruikersinteractie. Door structured data te integreren, maak je jouw content relevanter en beter toegankelijk.
   
 3. Ondersteun interactie en conversatie
  Integreer interactieve elementen zoals Q&A-secties op je website. Deze elementen bevorderen de conversatie gerichte zoekervaring die Google SGE biedt en verhogen de betrokkenheid van gebruikers. Een hogere betrokkenheid leidt tot een langere tijd op de site en lagere bouncepercentages, wat indirect je SEO-prestaties verbetert.
   
 4. Bouw autoriteit op
  Het opbouwen van autoriteit is essentieel. Zorg ervoor dat je een betrouwbaar merk creëert en verschijnt op autoriteitsdomeinen. Dit verhoogt niet alleen je geloofwaardigheid, maar versterkt ook je kansen om hoog in de SGE-resultaten te verschijnen. Een consistent verhaal over verschillende domeinen helpt bij het opbouwen van deze autoriteit.
   
 5. Optimaliseer afbeeldingen
  Afbeeldingen spelen een cruciale rol in hoe content wordt ontdekt en geïnterpreteerd door Google SGE. Investeer in goed gemarkeerde afbeeldingen die de tekstuele content aanvullen en versterken. Zorg ervoor dat afbeeldingen correct zijn getagd met alt-teksten en dat ze relevant zijn voor de bijbehorende content. Dit verbetert zowel de visuele aantrekkingskracht als de SEO-waarde van je pagina's.
   
 6. Focus vraaggestuurde content
  Optimaliseer je content niet alleen voor zoekwoorden, maar ook voor de bredere zoekintenties van gebruikers. Verbind onderwerpen logisch met elkaar door variaties, synoniemen en gerelateerde subonderwerpen op te nemen. Bied content die specifieke vragen van je doelgroep beantwoordt, en onderzoek van tevoren wat de relevante en populaire vragen zijn rondom je producten en diensten.

Door deze strategieën te implementeren, speel je effectief in op de eisen van Google SGE en verbeter je je zichtbaarheid in de zoekresultaten. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van je SEO, maar ook de algehele gebruikerservaring op je website.

 
Conclusie
De introductie van SGE betekent een grote verandering in hoe zoekresultaten worden gepresenteerd en hoe gebruikers ermee omgaan. Hoewel de exacte impact op SEO nog onduidelijk is, biedt SGE zowel uitdagingen als kansen. Door je website goed te optimaliseren en te focussen op relevante, vraag gestuurde content, kun je je voorbereiden op deze nieuwe fase. Het is tijd om je strategie aan te passen en je voordeel te doen met de mogelijkheden die SGE biedt.

Heb je hulp nodig om je website SGE-proof te maken? Neem dan contact met ons op.