Leestijd: 3 minuten

Canonical tags maken het verschil in SEO

Canonical tag

Tijdens onze technische SEO-scans zien we het vaak, namelijk websites met onbewuste duplicate content die daardoor waardevolle SEO-kansen mislopen. Vaak ontbreekt er iets kleins, maar cruciaals de canonical tag.
Voor SEO-experts is dit waarschijnlijk gesneden koek. Maar we merken dat veel marketingteams en websitebeheerders zich afvragen wat een canonical tag precies doet, of het echt nodig is en waarom één pagina niet gewoon één pagina is. Helaas ziet Google dat anders.

In deze blog leggen we uit wat een canonical tag is, waarom het belangrijk is voor je vindbaarheid en hoe je het slim inzet om sterker te scoren in zoekmachines.

Wat is het en waarom moet je hier wat mee doen?

Duplicate content is één van de meest onderschatte SEO-problemen. En dat is niet zo vreemd. Als bezoeker zie je vaak maar één versie van een pagina. Maar soms zijn er meerdere pagina’s en voor zoekmachines telt elke unieke URL als een aparte pagina.

Een canonical tag is een stukje code dat je toevoegt aan de HTML van een webpagina. Het fungeert als een soort wegwijzer voor zoekmachines wanneer er dubbele content op je website staat. Google moet immers weten welke versie van de pagina in de zoekresultaten moet verschijnen en welke genegeerd kan worden.
Het gebruik van een canonical tag lijkt een kleine technische handeling, maar het kan een groot verschil maken. Toch wordt deze stap vaak vergeten of verkeerd toegepast. Dat komt onder andere doordat veel CMS-systemen automatisch meerdere URL’s voor dezelfde pagina aanmaken. Denk aan filteropties, zoekresultaten of variaties met en zonder www of index.php.

Zonder canonical tag weet Google niet welke versie hij moet vertrouwen. Je pagina’s gaan met elkaar concurreren in plaats van elkaar versterken. Dat leidt tot lagere rankings en verspeelde autoriteit. Organisaties met veel content zoals productpagina’s, blogs of diensten lopen hierdoor onnodig SEO waarde mis. Terwijl het gebruik van canonical tags juist zorgt voor structuur, duidelijkheid en controle.

Canonical tag uitleg

Hoe pas je een canonical tag correct toe? 

Canonical tags zijn een krachtig hulpmiddel om structuur aan te brengen in je website. Met deze stappen zorg je dat je het goed regelt:

  • Stap 1
    Breng alle dubbele of bijna identieke pagina’s in kaart. Het gebruik maken van een tool om duplicate content te detecteren gaat het een stuk eenvoudiger maken. 
  • Stap 2
    Kies per groep duplicaten één voorkeursversie. Dit is de pagina die je wil laten indexeren. Kijk naar autoriteit, inhoud, prestaties en relevantie.
  • Stap 3
    Voeg een canonical tag toe aan de andere versies, zo geef je aan dat deze minder relevant zijn. Denk aan een webshop waarin je t-shirts kunt filteren op maat en kleur. Elke combinatie van filterinstellingen genereert een unieke URL, terwijl de inhoud grotendeels gelijk blijft. Zo ontstaan er automatisch veel versies van dezelfde pagina. Deze plaats je in de head van de HTML. Bijvoorbeeld:
    <link rel=”canonical” href=”https://www.jouwsite.nl/voorkeurspagina” /> Plaats ook op de voorkeursversie zelf een canonical tag die naar zichzelf verwijst. Zo versterk je het signaal.
  • Stap 4
    Controleer of je geen conflicterende signalen afgeeft. De canonical URL moet bereikbaar zijn, niet geblokkeerd worden in je robots.txt bestand en geen noindex bevatten.
  • Stap 5
    Pas waar nodig platforminstellingen aan. Werk je met WordPress, Shopify of Wix dan kun je canonical tags vaak instellen via SEO plugins of ingebouwde functies. Let ook op dynamische pagina’s zoals productvarianten of zoekresultaten. Daar ontstaan vaak onbedoeld duplicate.


Let extra op bij paginering
Heb je bijvoorbeeld een categoriepagina met meerdere pagina’s, zoals voorbeeld.nl/producten?page=2? Stel dan geen canonical tag in die verwijst naar pagina 1 (voorbeeld.nl/producten). Google indexeert pagina 2 dan meestal niet, waardoor de producten op die pagina buiten beeld blijven in de zoekresultaten. Dat betekent gemiste kansen op organisch verkeer.

Wat levert het op?

Een goede inzet van canonical tags voorkomt niet alleen technische problemen, maar versterkt je hele SEO-fundament:

  • Je rankings verbeteren, doordat linkwaarde niet versnipperd raakt.
  • Je content wordt correct geïndexeerd, zonder verwarring voor zoekmachines.
  • Je haalt méér rendement uit bestaande content, zonder dat je extra hoeft te schrijven.
  • Je behoudt controle over je zichtbaarheid, in plaats van deze over te laten aan Google.


Let op: canonical tags zijn een sterk signaal voor zoekmachines, maar geen harde vereiste. In sommige gevallen kiest Google er toch voor om een andere versie te tonen. Je kunt via de URL-inspectietool in Google Search Console controleren welke versie als canonical wordt herkend.

Voor organisaties met veel pagina’s zoals webshops, kennisplatforms of dienstverleners met meerdere proposities is canonicalisatie essentieel om grip te houden op groeiende content.

Wil je weten wat dit betekent voor jouw organisatie?

Onze technische SEO-scans brengen snel in kaart waar canonical tags ontbreken of fout staan. Dit is onderdeel van onze SEO-dienstverlening. Benieuwd hoe je ervoor staat met SEO? Vraag onze gratis SEO-quickscan aan. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je website niet alleen mooi en informatief is, maar ook optimaal scoort in zoekmachines.

Ja, ik wil weten hoe ik ervoor sta met SEO

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant voor jou...

Even sparren?

Drink online een kopje koffie met onze specialisten.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.